Veelgestelde vragen

Tijdens onze webinars zijn er veel vragen binnengekomen. Een deel van deze vragen beantwoorden we in onze YouTube-serie Veelgestelde vragen. Je vindt de antwoorden ook op deze pagina.



Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een mail via  j.busser@amersfoortseberg.nl
Hoeveel gebouwen heeft De Amersfoortse Berg?

De Amersfoortse Berg heeft 3 gebouwen. Die liggen allemaal rondom een prachtige binnentuin waar je in de pauzes heerlijk kunt relaxen. Kijk ook maar eens op Google Maps. Alle gebouwen worden door alle leerlingen gebruikt. Onder- en bovenbouw en havo en vwo lopen allemaal door elkaar heen. Dat vinden we zijn en gezellig en het bevorderd het gevoel van samen en betrokken zijn bij elkaar.

Het oudste gebouw, ons hoofdgebouw, gaat worden vervangen. Je leest meer over onze onze nieuwbouw op deze pagina.

Hebben jullie extra lessen Engels?

Wij bieden op alle niveaus/leerjaren Anglia aan. Dat zijn extra lessen Engels waar je ook examen in kunt doen. Je kunt hier een certificaat voor halen dat internationaal wordt erkend. Deze lessen zijn niet verplicht, maar iets waar je voor kunt kiezen. Dat kun je ook op meerdere momenten in je schoolcarrière doen.


Als je wil, kun je vóór de zomervakantie meedoen aan een Engelse cursus (Bridging the Gap). Je doet een instaptoets en kunt op basis van die resultaten mogelijk wat extra lessen Engels volgen bij ons op school. Zo kun je met wat meer zelfvertrouwen de Engelse lessen op school volgen. 

Hoe weet je waar je naartoe moet de eerste dagen?

Op de eerste dag na de zomervakantie krijg je een lesrooster waar je precies op kunt zien waar je moet zijn en op welke tijd. Je hebt dan voor de vakantie al een keer de school gezien. Je mentor en je junior mentoren leggen je uit hoe ons gebouw werkt. Dat is eigenlijk heel simpel, want gelijksoortige vakken zitten bij elkaar. Je weet eigenlijk vrij snel waar je de talen vindt, hoe je bij kunst komt of waar de bètavakken (scheikunde, natuurkunde) zitten.

Ook in Magister (een app op je telefoon) kun je altijd zien welke les je hebt en in welk lokaal die les wordt gegeven. Daar zie je ook wanneer er een roosterwijziging is.

Kan je tekenen, handvaardigheid of muziek als examenvak kiezen?

Je kunt op De Amersfoortse Berg ieder kunstvak als examenvak kiezen. Dat betekent dat je examen kunt doen in tekenen, handvaardigheid of muziek. 

Hoe vaak doen jullie aan sport?

Natuurlijk heb je ieder jaar meerdere uren per week lichamelijke opvoeding (zo heet gym op de middelbare school). Maar daarnaast zijn er door het jaar heen ook meerdere sportactiviteiten. Denk aan verschillende toernooien en sportdagen. In de vierde klas organiseer jij deze toernooien voor andere klassen of leerjaren. Ieder jaar hebben we in februari een schaatsmiddag en daarnaast stimuleren we ook sportinitiatieven buiten de lessen om. Zo rent er ieder jaar bij de marathon van Amersfoort een team van onze school mee. In de examenklassen hebben we ook buitenschoolse sportoriëntatie. Je kunt dan kiezen uit allerlei verschillende bijzondere sporten om aan deel te nemen. Bijvoorbeeld lacrosse, boogschieten, squash of schermen. Daarnaast hebben we onze eigen club op Strava.

We vinden het belangrijk dat je gezond bezig bent. Daarom wordt er in de onderbouw ook tijdens de Berguren Gezondheid & Bewegen veel aandacht besteed aan sport. Zo hebben biologie en gym een project waarin je het effect van voeding op je bewegen onderzoekt én in de praktijk test.

 

Hoe laat begint de school?

Het eerste uur start om 8.15 uur. Dat is wat vroeger dan de meeste scholen. Dat heeft te maken met de ligging van de school. In de wijk hebben we meerdere basisscholen waar het rond 8.30 uur druk is met jonge kinderen en schoolverkeer. Je fietst dus voor de drukte uit en dat is wel zo veilig.

Is er veel huiswerk?

In de les kun je vaak al beginnen met het maken van je huiswerk. Thuis heb je ongeveer 1,5 uur nodig om alles goed bij te houden. Maar als je goed plant en ook je tijd in de les op school goed benut, scheelt dat heel veel tijd. 

Kan je ook huiswerk op school of tijdens de les maken?

Huiswerk is eigenlijk al het werk dat je niet in je les kunt maken/leren. En in de lessen krijg je zeker tijd om met huiswerk bezig te zijn. Daarnaast hebben we door het gebouw heen verschillende studieplekken. Voor leerlingen die dat zelf willen, is er de gelegenheid om meerdere keren per week bij onze speciale huiswerkplek aan te schuiven. Hier werken leerlingen dit dat willen in een gemoedelijke en rustige omgeving aan hun huiswerk. Docenten en vrijwilligers zorgen voor dat je je daar welkom voelt en helpen als stok achter de deur met wat je gaat doen.

Waar noteren jullie huiswerk?

Je huiswerk krijg je op tijdens de les. Daarnaast werken we met studieplanners waar je kunt zien wat je wanneer doet. Je noteert je huiswerk en je activiteiten in je Plenda. Die krijg je van ons. We leren je hoe daar goed mee te werken. Met de Plenda leren we je ook goed je werk te spreiden en te plannen en inzicht te krijgen wanneer je wat gaat doen. Je schrijft in je Plenda dus niet alleen wanneer wat klaar moet zijn, maar ook wanneer je wat gaat doen. We vinden het belangrijk dat je zo zelf controle en overzicht over je werk leert houden. Belangrijke momenten zoals toetsen, noteren we in Magister. 

Wordt er in de lessen op laptops gewerkt?

We werken in de lessen met zowel laptops als boeken. We noemen dat blended learning. We doen dit om beter aan te sluiten op de wereld ons heen; de wereld waar jij uiteindelijk in verder gaat. We kiezen ervoor om alle leerlingen te vragen een Chromebook aan te schaffen.

Moet je de Chromebook zelf aanschaffen?

Je kunt zelf een Chromebook kopen of er één leasen via The Rent Company. De Chromebook moet wel aan een aantal minimum eisen voldoen. Je krijgt hier vanzelf informatie over na aanmelding. 

Kunnen we op het huidige terrein blijven wanneer het hoofdgebouw wordt verbouwd?

Gedurende de bouw vinden we het belangrijk om op een veilige manier onze eigen sfeer en de manier waarop wij graag onderwijs geven, te behouden. De Amersfoortse Berg zijn de leerlingen en medewerkers en hoe zij met elkaar omgaan.

Gedurende de verbouwing van onze campus nemen wij met de hele school intrek in een schoolgebouw aan de Hooglandseweg-Noord in Amersfoort. In de tussentijd kan de verbouwing zo efficient mogelijk plaatsvinden in een voor iedereen veilige setting. Je leest er meer over op onze nieuwbouwsite.

Zit havo/vwo en onderbouw/bovenbouw bij elkaar?

Jazeker. Zo hoef je niet volgend jaar opnieuw te wennen aan een ander gebouw en zo kunnen de junior mentoren je helpen als dat nodig is. 

Welke ondersteuning is er voor leerlingen met dyslexie?

Als jij dyslectisch bent, krijg je tijdsverlenging bij toetsen en een aangepaste beoordeling van de spelling (in de onderbouw). Auditieve ondersteuning bij het maken van toetsen behoort ook tot de mogelijkheden. Leerlingen in klas 1 met een dyslexieverklaring kunnen deelnemen aan een of twee introductiebijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomst(en) willen we de dyslectische leerlingen tips geven op het gebied van Nederlands (leesvaardigheid en spelling), Frans en Engels.

Welke buitenschoolse activiteiten zijn er?

Teveel om op te noemen.

Wij spreken eigenlijk altijd van buitenlesactiviteiten. Het zijn namelijk activiteiten waarin het leren plaatsvindt buiten een normale lessituatie.

De meest bekende activiteiten zijn het kamp in leerjaar 1, de escape room in leerjaar 2, de landbouwerkweek in leerjaar 3 (je woont dan 4 dagen bij een gezin in Friesland en je leert daar melken, kalfjes voeren enz.) en internationalisering (de buitenlandreizen) in leerjaar 4. Er zijn veel verschillende landen waar je naartoe kunt: Italië, Spanje, Polen, Engeland, Zweden enz.

Daarnaast kun je ook meedoen aan de musical, het schoolorkest, de dansgroep, theatertechniek of bijvoorbeeld deelnemen aan de leerlingenraad of de partyplanners. Deze laatste groep organiseert onze schoolfeesten.

Ook zijn er elk jaar toneelvoorstellingen (op school) en excursies van bepaalde vakken (buiten school). In de derde klas breng je bijvoorbeeld een bezoek aan kamp Vught en ga je een speurtocht met spreekopdrachten doen in de Franse stad Lille. En in de tweede klas ga je voor het vak Duits naar de stad Kleve.

 

Hoe lang duurt het kamp?

Het kamp in klas 1 duurt 3 dagen (2 nachten). We zitten in een prachtig gebouw op fietsafstand. Wij gaan pas op kamp nadat je bent gewend aan school. Dat is dus net voor de herfstvakantie. Een mooie en gezellige afsluiting van deze eerste periode op de middelbare school. 

Hoe groot zijn de klassen?

De gemiddelde grootte van een klas is 28. In de onderbouw zijn de klassen meestal rond de 30 leerlingen groot. In de bovenbouw kan het heel erg sterk per vak verschillen. Klassen zijn nooit groter dan 32 leerlingen. 

Hebben alle klassen tegelijk pauze?

In het normale rooster hebben alle klassen op hetzelfde moment pauze. De eerste pauze duurt 15 minuten en de tweede pauze 30 minuten. 

Welke eerste klassen hebben jullie?

We hebben 4 soorten eerste klassen: 1 havo, 1 havo/vwo, 1 vwo en 1 vwo-bèta. Deze laatste twee worden ook wel eens gemengd. Dat kan makkelijk, want vwo-bèta heeft maar 4 lessen die anders zijn dan vwo-regulier.  

Gebruiken jullie Magister?

Wij werken inderdaad met Magister. Je vindt er je cijfers en je rooster in terug. In de lessen werken we met Google Classroom. Daar vind je opdrachten, oefentoetsen, lesmaterialen en de digitale omgeving van het vak. Dit platform werkt goed samen met je Chromebook. 

Is er loting?

Wij mogen 10 klassen maken. Wij hebben bijna elk jaar 7 of 8 klassen. Dus de kans dat er geloot moet worden, is heel erg klein. 

Hoe zijn jullie examenresultaten?

Gelukkig slagen er elk jaar heel veel leerlingen. Op onze resultatenpagina lees je er meer over. Je kunt ook eens kijken op op www.scholenopdekaart.nl. Daar kun je scholen met elkaar vergelijken.

Hoe werkt een kluisje?

Wij werken met een code. Je krijgt de eerste schooldag een code en je gaat meteen, samen met de junior mentoren, oefenen om je kluisje open te krijgen. Na een paar keer oefenen is het een fluitje van een cent. En als het niet lukt, is er altijd wel iemand die je daarbij kan helpen. 

 

contactgegevens

Openbaar Lyceum
De Amersfoortse Berg
Hooglandseweg-Noord 55
3813 VD Amersfoort

T: 033-4618845
E: info@amersfoortseberg.nl


website is gerealiseerd door Heutink ICT